Alla vi som har en katt som gått bort vet hur stor smärtan är när de lämnar oss.
De flesta kattägare kan uppleva sömnproblem, svårigheter att äta eller problem i det dagliga livet när ens pälskling gått bort.
Många kan även kämpa med att koncentrera sig. De har låg energi, depression och apati.
Hur vi påverkas av en katts dödsfall kan bero på personligheten hos varje person.
Det påverkar mest äldre och barn. Troligtvis på grund av att katten varit den äldre personens enda sällskap under en tid. I det andra fallet har många barn haft katten sedan födseln. För dem är det svårt att komma över förlusten |
|
|
De första reaktionerna hos en kattägare när ens katt dör är att inte förstå situationen.
Även om vi tror att vi är förberedda då katten levt ett långt liv och led av sjukdom lider och saknar vi fortfarande vår pälskling när den inte finns vid vår sida. Viktigt att gå igenom sorgeprocessen och få sörja sin katt.
Att man slutför cykeln, från att begrava djuret till att minnas alla åren eller månaderna tillsammans.
Om katten begravs på en djurkyrkogård kan vi besöka graven och ta med oss saker. Annars kan man även lägga upp foton på en virtuell gravplats.
Efter att kattent har begravts eller kremerats är det normalt att känna dess närvaro omkring oss.
Att höra kattens små tassar vid sidan av sängen eller ett jamande vid dörren är helt normalt.
Vissa säger att deras själar fortsätter att säga till oss att allt kommer bli bra.
Andra hävdar att det är sinnenas vana att höra dessa ljud. I vardagen, där katten ofta delade stunder med oss, det är då vi känner mest smärta från deras bortgång. Att komma hem från jobbet utan att någon möter oss eller saknar spinnande vid soffan med mera. |
Det är rekommenderat att inte ta hem en ny katt förrän vi bearbetat förlusten ordentligt.
Många personer springer iväg för att köpa en ny katt direkt, i tron att man kommer att må bättre.
Men man gör inte oftast det. Varför? För att vi inte är i ett tillstånd där vi kan ta hand om ett nytt liv. Vi kommer även jämföra det med det med katten som har gått bort.
Med tidens gång kommer minnena av fina katt inte vara lika smärtsamma eller få oss att gråta. Det är lättare att se ett fotografi av vår katt eller att tala med värme om dess äventyr utan att bli ledsen.
Kom ihåg de ljusa minnena |
|
|
Sorgearbetet är indelat i tre stadier
Chock - kan vara mellan några minuter och upp till flera dagar.
Skuldkänslor - du kanske känner att du inte alltid varit så snäll och mild som du borde ha varit. Detta drabbar undantagslöst alla, hur bra matte/husse du än varit.
Acceptans - Till slut, även om det dröjer, har på något sätt dessa intensiva känsloupplevelser blivit ett med din personlighet.
Till sist resulterar det i att du inte känner dig nerbruten, utan berikad. I tid rör det sig nästan alltid om en sexmånadersperiod. |
Rådgivare för sorg över djur allt vanligare. Det finns psykologer som specialiserar sig på bandet mellan människa och djur, och övergångarna som sker i dessa relationer. Hjär kommer steg som kan hjälpa i sorgeprocessen.
Steg 1: känn dig inte skyldig
Något som många kattägare upplever när katten dör är en känsla av skuld. De har en idé i huvudet om att de hade kunnat göra mer för dem.
Ett annat element som påverkar sorg är avlivning. Målet med avlivning är att frigöra katten från lidande, men det kange skuldkänslor att man valde det beslutet. Det kanske var för tidigt, vi kunde gjort mer och så vidare.
Det är därför extra viktigt att inte ha skuldkänslor. Var med din katt i kattens sista ögonblick, men vetskapen att du gjort allt du kunnat.
Släpp taget med kärlek och tillgivenhet. |
|
|
Steg 2: respektera att alla hanterar sorg annorlunda
Varje medlem i hushållet kommer hantera sorgen över katten på sitt eget sätt. Förstå detta och var stödjande, det är viktigt!
På samma sätt är det viktigt att vara uppmärksam på hur barn och äldre hanterar förlusten. Det kan vara första gången som barnen behövt hantera förlusten. Klargör eventuella frågor de kan ha. Var ärlig. För vid dagens slut har de inte mindre kapacitet att sörja bara för att de är mindre. Att förlora sin katt kan även att vara mer traumatiskt för äldre. Katten spelar en avsevärd roll i deras dagliga liv, och frånvaron av sin katt kan därför vara svårare att acceptera. |
Steg 3: förändra rutiner
Katten har tagitstor plats i vårt hem och även i våra rutiner. De hälsar entusiastiskt på oss när vi kommer hem och håller oss sällskap på soffan eller i sängen. De är en livlig närvaro, vill leka, tigger mat eller vill gå ut vid vissa tider på dygnet. Att sörja sin katt är att ställas införsaknad av alla rutiner under dagen.
Att vara medveten om förändringen är ett sätt att göra den enklare att hantera. En annan strategi är att skapa eller förändra andra vanor för att hantera sorgen. |
|
|
Steg 4: du kan inte bara ersätta gamla husdjur med nya
Varje djur är unikt, och det är viktigt att ge sig själv tid att sörja. Du måste acceptera ditt husdjurs dödsfall och hålla dess minne i en speciell plats i hjärtat. Senare kan du, om du vill, öppna dörren för ett nytt djur. Kort sagt är det inte en bra idé att skaffa ett nytt djur som en del av sorgeprocessen för din gamla vän. |
|
|
Kom ihåg nästa gång du träffar någon som nyligen mist sin katt:
Det är inget fel på dem.
Det är ”bara” hjärtan som är brustna.
Försök inte förändra deras naturliga reaktion och försök inte minska deras smärta. Föreställ dig istället bilden av att vara ett hjärta med öron och lyssna till det som de vill
berätta.
Känslor behöver kommuniceras, inte tryckas undan |